MEGOLDÁSOK EGY KÉZBŐL A TELJES ELEKTRONIKAI FEJLESZTÉSI FOLYAMATRA

PADS – Product Creation Platform

Az elektronikai ipar fejlődése egyre komplexebb és átfogóbb feladatköröket szab a mérnökökre. A hardvermérnöknek mindenhez értenie kell. A teljes fejlesztési folyamatot ismernie kell, és legtöbb esetben végig kell kísérnie vagy legalábbis összehangolnia a különböző területek feladatait. A megváltozott körülmények mellett a kor szakmai és műszaki követelményei is gyorsuló ütemben fejlődnek.

A számok jól mutatják milyen változásokon megy át az elektronikai ipar. Az évtizedek során a Technology Leadership Awards-ra a Mentor, a Siemens Business-hoz beérkezett pályázati anyagok összevetése azt mutatja, hogy az elmúlt 6 évben lényegében változatlan réteg szám mellett 31%-kal csökkent az áramköri lapok területe, és ami talán még ennél is érdekesebb, hogy közben 49%-kal nőtt a sűrűség. Egy kicsit nagyobb távlatból visszanézve, az elmúlt 21 év során a vezetékek szélessége 44%-kal, míg a teljes terület 50%-kal csökkent. Mindez magával hozza azt, hogy a NyÁK tervezés során ma már olyan kihívásoknak is meg kell felelni, mint az egyre kisebb alapterület, vagy akár az alkalmazott komponensek egyre szűkebb térben történő elrendezése.

A tervezők, a fejlesztő csapatok méretüktől függetlenül nagyon hasonló kihívásokkal szembesülnek. Az elektronikai fejlesztés folyamatos kompromisszumokkal jár. Ahhoz hogy könnyen tudjunk huzalozni, megpróbáljuk az alkatrészeket csoportosítani és egy területre elrendezni őket. Ugyanakkor, hogy teljesítsük a jelminőségi elvárások érdekében meghatározott vezetősáv hossz szabályokat, be kell iktatunk egy kis meander alakú vezeték szakaszt, és máris kitöltöttük a szabadon hagyott területet. Szintén javíthatunk az áramkörünk huzalozhatóságán, ha több réteget alkalmazunk, vagy több furatot alakítunk ki. Ekkor azonban növeljük a költségeket is. Előfordulhat, hogy két, jobban melegedő alkatrészt szeretnénk egymástól távolabb mozgatni. Azonban az ezekhez rendelet vezetőkre megadott hossz szabályok vonatkoznak, és újra kompromisszumra kényszerülünk. Végső soron a terv minőség nagymértékben a meghozott kompromisszumoktól függ. Ezért jobb és pontosabb információkra van szüksége a hardvermérnököknek, hogy helyes döntéseket tudjanak hozni a fejlesztés során.

PADS – Product Creation Platform

A Mentor, a Siemens Business jelentős mértékű kiegészítéseinek köszönhetően lehetővé válik, hogy a mérnökök hozzáférjenek a leginnovatívabb technológiákhoz, melyek eddig leginkább csak nagyvállalati fejlesztői csapatok számára voltak elérhetőek. A PADS úgy alakította át a megoldásokat, hogy azok képesek legyenek kezelni a teljes fejlesztési folyamat bármely szakaszában felmerülő kihívásokat. A kategóriájában kiemelkedő képességű Layout és Routing környezet már eddig is tartalmazott alkatrészszerkesztő, szabálykezelő, DFM Analízis (gyárthatóság megfeleltetés), FPGA/NyÁK optimalizáció, valamint jel- és tápintegritás elemző eszközöket. Most újabb szintre lépve további eszközökkel bővül a PADS eszközkészlete, hogy minden pillanatban a lehető legpontosabb információval lássa el a mérnököket. Az új integrált rendszer feladata a tervezési folyamat „áramvonalasítása” és annak biztosítása, hogy az áramkör teljesítményére vonatkozó célkitűzések úgy teljesüljenek, hogy közben elkerüljük a költséges újratervezési fázisokat és kevesebb prototípusra legyen szükség.

PADS AMS – Modellezze és szimulálja az analóg és kevert jelű áramköröket vagy ezek kombinációit.

A PADS AMS tervezőcsomag segítségével a mérnökök a kapcsolási rajz szerkesztése alatt tervezhetik meg és szimulálhatnak analóg, kevert jelű és digitális rendszereket is. Az elterjedt alap AMS (Analog/Mixed Signal) szimulációs elemzésen kívül a megoldás bővített elemzési funkciókat is tartalmaz.

PADS HyperLynx DDR – Időtízes és jelminőség kérdések kezelése DDR 1/2/3 memóriák esetén.

A DDR interfészek sikeres tervezése, részletes jelintegritási vizsgálata és az időzítési határok pontos jellemzése. A PADS HyperLynx DDR kiegészítő csomagban egy könnyen kezelhető varázsló segít a jelintegritás és időzítési szimulációkhoz szükséges paraméterek beállítását elvégezni, biztosítva a tervezés sikerességét.

PADS HyperLynx DC Drop – Magas áramsűrűség és nagyfokú feszültségesés beazonosítása.

A mai nagy teljesítményű elektronikai áramkörök fejlesztése estén kritikus fontosságú a tápelosztás és a stabilitás. A váratlan és kiszámíthatatlan áramköri viselkedés elkerülhetők a fejlesztési korai szakaszában alkalmazható tápelosztás vizsgálatokkal.

Kép: pads_header

PADS HyperLynx DRC – Azonosítja az összetett elektromos szabályok megsértését, melyek érintik a terv integritását és minőségét.

Biztosítja, hogy a termék mentes lesz a jelintegritás és az EMI/EMC problémáktól. A PADS HyperLynx DRC olyan problémákat is azonosít, melyeket a megközelítésen alapuló szimuláció nem, ilyenek például a keresztező huzalok. Az integrált technológiával a mérnökök már a gyártáshoz történő leadás előtt biztosak lehetnek abban, hogy NyÁK terveik elektronikai szempontból helyesek lesznek.

PADS FloTHERM XT – Termikus elvárások teljesítése.

A nem megfelelő hűtésből adódó problémák kezelése időveszteséget okoz, csökkenti a megbízhatóságot és növeli a költségeket. Különösen igaz ez azon modern áramkörök esetén, amelyeknél nagy az alkatrész-sűrűség és szűkös a hely a termékházban. Garantált megfelelőség a PADS FloTHERM XT segítségével.

Az új PADS Product Creation Platform minden eszközt magába foglal, ami elektronikai rendszerek fejlesztése közben szükségünk van, egészen az ötlettől a megvalósításon át a gyártásig. Költséghatékony megoldást kínálva felhasználóinak, melynek jól skálázható funkciói, kompromisszummentes teljesítményt nyújtanak, és folyamatos versenyelőnyt biztosítanak, legyen szó egyéni, kisebb projekt-csapat, vagy akár nagyvállalati felhasználói környezetről.

Fülöp Attila

EDMD Solutions Kft. 1087 Budapest Könyves Kálmán krt. 76. Tel.: +36 1 461 9000 E-mail: info-hu@edmd-solutions.com www.edmd.hu

Hol találkozhat Velünk?

Ha Ön is saját bőrén érzi, hogy az elmúlt években a NyÁK-tervezés területén nagyot fordult a világ az elektronikai tervező-mérnökökkel, illetve átfogóbb képet szeretne kapni a legújabb technológiákról, akkor legyen vendégünk és látogasson el szakmai fórumunkra!

2016. október 12-én kerül megszervezésre a II. CAD-Terv Szakmai Nap, ahol a Mentor, a Siemens Business szekcióban megismerheti a piacvezető megoldásainkat.

További információ: info-hu@edmd-solutions.com vagy marketing@cadterv.hu

No Such Template. Please Select Valid Template and Try Again.